Рецепта на деня: Гравлакс - скандинавски деликатес за празниците

10 Декември, 2025 10:05 669 0

  • гравлакс-
  • сьомга-
  • горчица-
  • деликатес-
  • скандинавска кухня-
  • сос-
  • какво да сготвя

Прясно осолена сьомга със специален сос

Рецепта на деня: Гравлакс - скандинавски деликатес за празниците - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг филе от сьомга;
  • 1 връзка пресен копър;
  • 4 с.л. захар;
  • 3 с.л. сол.

За соса:

  • 4 с.л. горчица /80 г/;
  • 3 с.л. захар;
  • 10-15 стръкчета копър;
  • 1 – 1 ½ ч.л. сол;
  • 80 мл олио;
  • 1 – 1 ½ с.л. ябълков оцет.

Начин на приготвяне:

Изваждаме с пинсета костите от филето на сьомгата. Прехвърляме в тавичка, на дъното на която сме поставили фолио за печене.

В купичка смесваме захарта и солта, поръсваме подсушеното рибно филе.

Покриваме с ненарязания пресен копър.

Покриваме с прозрачно фолио, затискаме с тежест. След 20-24 часа отстраняваме фолиото, махаме копъра.

Подсушаваме филето, режем на тънки филийки.

Приготвяме соса. Разбиваме горчицата с готварска тел. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване прибавяме олиото.

След като размесим всичко добре, добавяме захарта. Посоляваме, добавяме оцета, поръсваме със ситно нарязания копър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА